Brygga gårdsväg 14 178 31 Ekerö

08 – 564 108 50

Vårt

Tulpaner
Kontakta oss
Vårt sortiment

Tulpaner

Den mest populära snittblomman i Sverige har under en längre tid varit just tulpanen! Det var i slutet av 60-talet som livsmedelsbutikerna började sälja tulpaner i buntar. Det här blev startskottet för en tulpanförsäljning som gör att Sverige idag är det land som konsumerar flest tulpaner per invånare.

Det finns säkert många skäl till varför tulpaner har blivit så populära hos det svenska folket, t.ex. genom att tulpaner för många är ett sätt att möta våren och att man gärna köper sig en bukett mot veckoslutet för att dekorera sitt hem med och att tulpaner är lättillgängliga eftersom de finns lite överallt som i blomsteraffären, i mataffären, på torget och på bensinmacken.

Tulpanernas enorma färg- och sortrikedom lyser med sin mångfald och färgprakt upp det annars så mörka Norden under vintermånaderna. Det finns uppgifter på att svenskar köper ungefär en miljon tulpaner om dagen under perioden januari till påsk och under hela tulpansäsongen skulle detta resultera i 160 miljoner tulpaner. Ca 80 % av de tulpaner som svenskarna konsumerar är framodlade i Sverige. I detta sammanhang bör också nämnas att det finns runt 6.000 registrerade tulpansorter och 2.600 av dem är tillgängliga på världsmarknaden. Registreringen av nya tulpansorter sker via den Kungliga Lökodlar-organisationen i Holland. Många kända personer har fått ge namn åt nya tulpansorter, t.ex. finns det en röd och dubbel tulpan som heter Abba och en röd-vit vid namn Princess Victoria.

Tulpaner är vår stora specialitet. 32 miljoner tulpaner odlas i våra växthus varje år. Vi har ca 100 sorter i produktion under säsongen som varar från September- April och vi provar hela tiden nya sorter. Det gör att vi kan säga att vi har Sveriges bredaste sortiment.

Skötselråd

Tulpaner

Så här får du tulpanerna att hålla längre:

 

  • Låt papperet sitta kvar runt tulpanerna. Skär av ca 2 cm av stjälkarna och ställ bunten i kallt vatten.
  • När tulpanerna dragit vatten ca 30 min kan de arrangeras i vas med raka vattenspända stjälkar.
  • Placera tulpanerna svalt nattetid.
  • Undvik att ställa tulpanerna nära frukt som avger etylengas te.x äpplen. Detta påskyndar tulpanernas åldrande.

SORTIMENT

Den mest populära snittblomman i Sverige har under en längre tid varit just tulpanen! Det var i slutet av 60-talet som livsmedelsbutikerna

Miljö

Alverbäcks Blommor AB är ett företag som strävar efter att göra miljömässiga förbättringar i produktionen såväl

KLIMAT

Säsongen 2011-2012 utökade vi på Alverbäcks vårt miljöarbete genom att klimatkompensera för hela tulpandrivningen, från lök till butik.