Brygga gårdsväg 14 178 31 Ekerö

08 – 564 108 50

Sortiment

Trailing Million Bells
Kontakta oss
Vårt sortiment

Trailing Million Bells

Million Bells och Callie hör till släktet Calibrachoa, men påminner mycket om en kompakt miniatyr Petunia. Petunia är dock ett eget släkte.

I början av 1900-talet introducerades Calibrachoa till Europa och vid samma tidpunkt fördes också Petunia in i regionen. Medan Petunia kom i ropet fick Calibrachoa stå tillbaka, förmodligen för de mindre blommornas skull och för att de producerade färre frön vilket försvårade förökningen. Lyckligtvis har förökningsmetoderna förbättrats under årens lopp och konsumenternas intresse för småblommiga arter har ökat. Detta har lett till en större efterfrågan på unika växtvarianter av bl.a. släktet Calibrachoa.

1988 samlade ett japanskt växtförädlingsföretag in vilda exemplar av släktet Calibrachoa i Sydamerika och har sedan dess fortsatt att samla in växtmaterial. Deras förädlingsinsatser resulterade i att den första Million Bells producerades år 1992.

Vi odlar Trailing Million Bells i vanlig planteringskruka för omplantering och i stora amplar (19 cm och 27 cm) färdiga för att hängas upp på uteplatsen

Beskrivning

Million Bells och Callie är olika förädlingslinjer, där Callie är en nyare förädling som blivit mycket populär tack vare seriens färgrikedom och vädertåliga växtsätt. Växtmässigt ligger Callie mellan vanlig Million Bells och Trailing Million Bells. Million Bells växtsätt är ganska spretigt och tunt medan det hos Trailing Million Bells är krypande men där blomningen uppifrån är sämre än hos Callie. Fler positiva egenskaper med Callie är att den är mindre känslig mot svampsjukdomar och får inte lika lätt järnbrist som de andra typerna av Calibrachoa. Trailing Million Bells är mer vädertålig än vad vanlig Million Bells är, men blomman kan slå ihop sig lite om det är dåligt ljus. Annars har Trailing Million Bells ett bra konsumentvärde med sina ”miljoner” små trattformade blommor eftersom den håller sig tills frosten tar den. Tyvärr finns Trailing Million Bells bara i ett fåtal färger och de kan vara mycket långsamma i produktionen. Generellt sett är alla småblommiga Million Bells och Callie självrensande, dvs man behöver inte plocka bort gamla blommor på samma sätt som man måste hos de storblommiga surfinia-typerna.

SORTIMENT

Den mest populära snittblomman i Sverige har under en längre tid varit just tulpanen! Det var i slutet av 60-talet som livsmedelsbutikerna

Miljö

Alverbäcks Blommor AB är ett företag som strävar efter att göra miljömässiga förbättringar i produktionen såväl

KLIMAT

Säsongen 2011-2012 utökade vi på Alverbäcks vårt miljöarbete genom att klimatkompensera för hela tulpandrivningen, från lök till butik.