Brygga gårdsväg 14 178 31 Ekerö

08 – 564 108 50

Sortiment

Påsklilja
Kontakta oss
Vårt sortiment

Påsklilja

Påskliljan, Narcissus pseudonarcissus, har varit en viktig blomma inför påsken i många, många år.
Påskliljan tillhör familjen Amaryllidaceae, precis som Hippeastrum (amaryllis) och Galanthus (snödroppar) också gör. Det finns ett stort antal registrerade sorter av narcisser (runt 8.000 stycken) men det är bara en bråkdel av dessa sorter (ca 300 stycken) som odlas kommersiellt. De sorter av påsklilja som odlas idag har sitt ursprung i Mellan-europa, Nordafrika men framförallt i Spanien och Portugal och andra länder i Medelhavsområdet.

Beskrivning

Vi odlar 2 olika sorters påskliljor som heter:

1. Carlton – blomman har gula kalkblad och en djupt citrongul bikrona (bikronan ser ut som en trumpet),
2. Gyllen gul blomma och
3. Ice Follies – blomma med krämvita kalkblad och krämigt citrongul bikrona.
Påskliljelökarna, som vi planterar i krukor på hösten hos oss, köper vi från en lökodlare i Skottland. I Skottland råder ett mycket gynnsamt klimat för odling av bl.a. påskliljelökar och potatisutsäde. Tack vare det lite kyligare klimatet med svala dagstemperaturer hålls skadedjurs- och infektionstrycket nere och lökodlarna kan skörda mycket friska påskliljelökar av hög kvalitet på sina fält.

Hög kvalitet med lökar från Skottland

För oss betyder det mycket att veta att vi har friskt utgångsmaterial i vår produktion, för då finns det goda förutsättningar för att hålla kvaliteten på en hög nivå. De skotska påskliljelökarna är också mycket rikblommande och det beror på att de odlas i jorden under två år. En annan fördel med de skotska påskliljelökarna jämfört med de holländska är att de är naturligt trögare i växten (p.g.a. det svalare klimatet i Skottland) och därmed blir påskliljorna lägre än vad de holländska blir.

Det skotska företaget Grampian Growers Limited, som vi köper påskliljelökarna av, är också mycket stora producenter av potatisutsäde till många länder i Europa tack vare deras höga kvalitet och sundhet på produkterna. För att få en uppfattning om Grampian Growers verksamhet kan nämnas att de årligen producerar 4-5.000 ton påskliljelökar och 17-18.000 ton potatisutsäde.

Tips – Utflykt till Fagerås!

Ett tips för dig som är intresserad av att uppleva påskliljornas sortrikedom är att göra en utflykt till Fagerås (som ligger i trakten runt Gislaved och Tranemo) i slutet av april till mitten av maj för att där kunna skåda ett 100-tal olika sorters påskliljor blomma.

Varje år planteras där mellan 20.000 och 50.000 nya lökar. För den som vill veta mer om den här gården, titta in på http://www.paskliljor.nu.

400.000 krukor med olika påskliljor sprider vårglädje från våra växthus varje vår.

SORTIMENT

Den mest populära snittblomman i Sverige har under en längre tid varit just tulpanen! Det var i slutet av 60-talet som livsmedelsbutikerna

Miljö

Alverbäcks Blommor AB är ett företag som strävar efter att göra miljömässiga förbättringar i produktionen såväl

KLIMAT

Säsongen 2011-2012 utökade vi på Alverbäcks vårt miljöarbete genom att klimatkompensera för hela tulpandrivningen, från lök till butik.