Brygga gårdsväg 14 178 31 Ekerö

08 – 564 108 50

Sortiment

Kungsängslilja
Kontakta oss
Vårt sortiment

Kungsängslilja

Kungsängsliljan (Frittilaria meleagris) är spännande med sitt rutmönster i blomman.
Det latinska namnet kommer av Frittulus som betyder tärningsbärare och syftar på blommans uttalade bägarform. Meleagris betyder pärlhöna. När hjälten Meleager i den grekiska mytologin dog sörjdes han djupt av sina systrar. Jaktgudinnan Diana fann det för gott att förvandla dem till fåglar och då i form av pärlhöns, så kallade Meleagrider. Epitetet i F. meleagris syftar på att blommans färgteckning liknar pärlhönans fjäderskrud.

Införd från Holland till Botaniska trädgården i Uppsala

Kungsängsliljan lär vara införd till Sverige. Det finns vissa källor som tyder på att det var Olof Rudbeck d.ä. som på 1600-talet tog med sig kungsängsliljor från Holland till Botaniska trädgården i Uppsala, varifrån de sedan kom att spridas och förvildas. Idag återfinns de flesta kungsängsliljorna framförallt i östra Svealand, men arten kan förekomma i ett flertal landskap från Skåne i söder till Värmland, Dalarna och Ångermanland i norr.

Upplands landskapsblomma

Den största nordiska populationen av kungsängslilja växer just på Kungsängen strax utanför Uppsala och det är också härifrån som växten fått sitt svenska namn, kungsängslilja. Kungsängsliljan är dessutom Upplands landskapsblomma.

Beskrivning

Kungsängsliljan är en flerårig ört som blir runt 25 cm hög. Den har en tunn, ogrenad stjälk och grågröna lansettlika blad. De klockformade, hängande blommorna sitter ensamma eller ibland parvis i toppen av stjälken och de har en karminröd färg med ett mycket kännetecknande rutmönster på utsidan av blomman. Blomningen sker i maj till juni och utöver de karminröda kungsängsliljorna finns det också kungsängsliljor som blommar med vita blommor. Kungsängsliljan växer i naturen i områden med fuktiga strandängar eller sanka slåtterängar.

Myt – slaget mellan svenskarna och danskarna

Det finns en myt om kungsängsliljor som blivit mycket populär bland folk. Myten säger att kungsängsliljorna som finns på Kungsängen står där efter ett slag mellan svenskar och danskar. För varje dansk som föll växte där en röd lilja upp och för varje svensk växte en vit lilja. Slaget slutade med en stor svensk seger vilket förklarar varför de vita blommorna är så sällsynta.

Idag odlas kungsängsliljan som prydnadsväxt i parker och trädgårdar och den säljs även som krukväxt.

Alverbäcks odlar 20.000 krukor med kungsängslilja varje år med lökar från Holland.

SORTIMENT

Den mest populära snittblomman i Sverige har under en längre tid varit just tulpanen! Det var i slutet av 60-talet som livsmedelsbutikerna

Miljö

Alverbäcks Blommor AB är ett företag som strävar efter att göra miljömässiga förbättringar i produktionen såväl

KLIMAT

Säsongen 2011-2012 utökade vi på Alverbäcks vårt miljöarbete genom att klimatkompensera för hela tulpandrivningen, från lök till butik.