Brygga gårdsväg 14 178 31 Ekerö

08 – 564 108 50

Vårt sortiment

Hyacinter
Kontakta oss
Vårt sortiment

Hyacinter

Härligt doftande hyacinter hör julen till. De är advents och jultidens budbärare framför andra. Hyacinten pryder sin plats ensam eller i ett arrangemang.

Härstammar från mellanöstern

Hyacinten härstammar från mellanöstern (Syrien) och har givit upphov till flera legender. Bland annat berättas det att Hyakinthos, den spartanske prinsen, genom sin för tidiga död givit upphov till hyacinten. Apollon skulle lära Hyakinthos kasta diskus men västanvinden Zefyr blev svartsjuk och gjorde så att diskusen träffade rakt mot Hyakinthos huvud, så illa att han dog på platsen. Apollon sörjde honom djupt och där hans blod droppade ner i marken lät han så en hyacint växa upp. Enligt kristen tradition sägs hyacinten vara en symbol för försiktighet och tillbakadragen längtan.

Beskrivning

Du kan själv arrangera en traditionell julgrupp eller välja en färdigplanterad. Eller varför inte ta upp en gammal tradition med hyacint i glas. Vi gör det enkelt för dig genom att driva hyacinterna färdiga i en kruka. Spola av jorden från rötterna och placera löken i glaset så att rötterna når ner i vattnet. Undvik så att löken inte kommer i kontakt med vattnet och blir stående i det, för då kan löken börja ruttna och lukta illa. Hyacinten är även en underbar snittblomma om stängeln har blivit för lång.

Välj styrka på hyacintdoften

När du köper en hyacint så kan du även välja hur stark hyacintdoft du vill ha. Att doften varierar från sort till sort kan vara bra att känna till då en del kan vara lite känsliga för just hyacinten.

Den vita White Pearl, den rosa Pink Pearl, den blå Blue Pearl och den lila Purple Sensation har en svag doft. Villket vi skriver på krukan.

Hos de blå Delft Blue och Blue Star finner du en intensiv doft.
På de krukorna har vi skrivit, Blå fyllig doft.

Skötselråd

Hyacinter

Så här får du hyacinterna att hålla längre:

  • Köp hyacinter som visar knopp. Den kan gärna vara helt grön.
  • Vattna sparsamt.
  • Placera den gärna svalt på natten så håller den längre.
  • Skär av stängeln när den blommat färdigt, ofta kommer det en till, dock inte lika kraftig.

SORTIMENT

Den mest populära snittblomman i Sverige har under en längre tid varit just tulpanen! Det var i slutet av 60-talet som livsmedelsbutikerna

Miljö

Alverbäcks Blommor AB är ett företag som strävar efter att göra miljömässiga förbättringar i produktionen såväl

KLIMAT

Säsongen 2011-2012 utökade vi på Alverbäcks vårt miljöarbete genom att klimatkompensera för hela tulpandrivningen, från lök till butik.