Vårt sortiment
Amaryllis
En verklig komet har amaryllis, Hippeastrum x hortorum, blivit de senaste åren.
Amaryllis kallades förr riddarstjärna på svenska. Namnet kom av en översättning av Hippeastrum där bladen, hippeos, liknades vid en riddare som red på stjälken och àstron, stjärna, syftar på blommornas stjärnlika utseende.
65 släkten och runt 700 arter
Familjen Amaryllisväxter (Amaryllidaceae) består av 65 släkten och runt 700 arter. De tre släkten som återfinns i Sverige i vilt tillstånd är narcisser (Narcissus), snödroppar (Galanthus) och snöklockor (Leucojum). De har förts in och naturaliserats i parker och på kulturmark. Förutom Hippeastrum, som vi framförallt odlar som krukväxt i Sverige finns ett annat släkte, Amaryllis, som kan användas som trädgårdsväxt hos oss men som inte är vinterhärdig. Det äkta släktet Amaryllis har bara en art, kapamaryllis (A. Belladonna) som har sitt ursprung i Sydafrika till skillnad från Hippeastrum som härstammar från tropiska Sydamerika. Jämfört med Hippeastrum blommar kapamaryllis med fler och mindre blommor på en lång stängel. Varför Hippeastrum kallas för amaryllis världen över är inte känt men det råder en viss förvirring!
Beskrivning
De amaryllislökar som Alverbäcks planterar under hösten kommer från Sydamerika, Holland och Sydafrika. Det är lökens storlek som avgör hur många stänglar som amaryllisen kommer att få (1-3 stycken med en höjd på 50-70 cm) samt hur många blommor som den kommer att blomma med, vanligen 2-5 stycken per stängel. Från det att vi planterar amaryllislöken i krukor till att det har kommit upp stänglar med knopp tar det ca 3 till 5 veckor och eftersom amaryllisen är en tropisk växt bör drivningen ske vid temperaturer över 20° C. En högre drivningstemperatur resulterar i att amaryllisstjälkarna utvecklas snabbare. Att amaryllislökarna blommar under vintern hos oss kommer sig av lökens härkomst, för då är det sommar i deras hemtrakter. Vi odlar flera olika sorter i vitt, rosa och rött, tvåfärgade och strimmiga amaryllis.
Skötselråd
Amaryllis
Så här får du amaryillisväxterna att hålla längre:
- Amaryllis kan placeras i fönster eller en bit in i rummet.
- Vattna sparsamt. När du har tagit hem din amarylls ge den vatten och fortsätt sedan att vattna sparsamt.
vattna gärna amaryllisen underifrån, tex. på fat eller i en ytterkruka. - Skär bort den vissnande blomman men inte stängeln som ska samla kraft till löken.
- Efter blomningen ökas vattningen och blomsternäring tillsätts en gång i veckan.
- Under sommarhalvåret kan amaryllisen gärna placeras utomhus och skötas som en vanlig krukväxt.
- Innan frosten kommer tas krukan in, vattningen minskas för att upphöra i oktober-november. Bladen vissnar nu sakta ner och löken går i vila. Den bör under viloperioden stå svalt i minst 9 veckor i en temperatur på runt 13° C.
- Fram i februari kan man börja titta efter blomknopp. Då planteras den om, tas fram i fönstret och drivningen börjar på nytt. Cirkeln är sluten. Observera att årsrytmen förskjuts andra året så att den inte blommar till jul!
- Blir amaryllisstängeln för lång och vinglig i krukan går det bra att skära av den och sätta den i en hög vas precis som man gör med andra snittblommor.
- För längsta möjliga hållbarhet på snittamaryllis; ge amaryllisen rumstempererat vatten och byt vatten ofta för då kan amaryllisen stå sig mellan 12 och 15 dagar i vasen.
- Det är också viktigt att ge amaryllisstjälken ett nytt snitt och binda en gummisnodd 1 cm ovanför snittytan för att undvika att stjälken rullar upp sig.

SORTIMENT
Den mest populära snittblomman i Sverige har under en längre tid varit just tulpanen! Det var i slutet av 60-talet som livsmedelsbutikerna

Miljö

KLIMAT
Säsongen 2011-2012 utökade vi på Alverbäcks vårt miljöarbete genom att klimatkompensera för hela tulpandrivningen, från lök till butik.